21 Mart 2014 Cuma

224-) Bakara Suresi Okumanın Fazileti..

Bakara Suresi Okumanın Fazileti :
Kur'an-i Kerîm'in ikinci ve en uzun suresi. Medine'de ilk nazil olan suredir. Kur'an'in en son inen ayeti de bu urenin 281. ayeti oldugu için tamamlanmasi onbir yil sürmüstür. Ayet sayisi ikiyüzseksenalti, kelimeleri altibinyüzyirmi, harfleri yirmibesbinbesyüzdür. Fasilalari mim, nûn, dâl, be, re, kâf, lâm harfleridir.

Medine'de inmesi ve en uzun sure olmasindan dolayi, islâmî hükümlerle ilgili birçok konulari ihtiva etmektedir. Fatiha suresi Kur'an'in bir özeti olarak kabul edilirse, Bakara suresi de Kur'an'in bir tafsilidir. Surede islâm'in önemli ve baslica temel esaslarini kabul edip etmeme durumu degerlendirilmektedir.

Her kim Bakara suresini okursa basina Cennet taci geçirilir. (Dârimî 2/447, 10572).
Bakara suresini ögretmek bereket, terketmek ise pismanliktir. Sihirbazlar onu elde etmege güç yetiremezler. O Kur'an'in çadiridir. (Dârimî, 2/446, 10570). Bakara suresinin 255. ayeti olan Âyetü'l-Kürsî ayri bir özellik tasimaktadir. Bu konuda da iki hadis zikretmekle yetinecegiz.

Her seyin bir zirvesi vardir. Kur'an'in zirvesi de Bakara suresidir. Onda öyle bir ayet vardir ki o ayet Kur' an ayetlerinin efendisidir. O da Âyetü'l-Kürsî'dir. (Tirmizî, V,157, hadis no: 2878).

Bakara suresinin Âmene'r-Resûlû olarak meshur olan son iki ayetinin de çok büyük faziletleri vardir.

286 ayetlik ve tam 50 sayfalık bir Kur’ân suresidir. Önce bir şifre ile başlar sûre: Elif lâm mîm… Sûrenin sonu ise dua ile biter.
İşte Bakara Suresi’nin faziletleri:
Hem şifalı hem de koruyucu bir sûre

286 ayetlik ve tam 50 sayfalık bir Kur’ân suresidir Bakara Sûresi.

Önce bir şifre ile başlar sûre: Elif lâm mîm…

Sûrenin sonu ise Rabbenâ/Ey Rabbimiz dualarıyla biter.

Bu şifre mi duayı açıklıyor, yoksa dua mı şifreyi açıyor, bilinmez.

Bildiğimiz bir şey varsa, o da sûrenin Peygamberimizin gözündeki ve gönlündeki yeri ve derecesi…

Öyle ki Kur’ân’ın en uzun sûresi olan Bakara Sûresi hem dünyanın hazinesidir, hem de cennetin…

Hem dünya şerlerinden korur insanı hem de âhiret tehlikelerinden…

Hem bize yetiyor her şeyiyle hem de ailemize, çoluk çocuğumuza…

Medenî bir sûredir Bakara Sûresi. Medine-i Münevvere’de nazil olmuş, kıyamete kadar gelecek olan insanlara medeniyet dersi vermiş, insanca yaşamanın sırlarını göstermiştir.

Dünya huzuru mu istersiniz, âhiret saadeti mi; hepsi, doyasıya, bütünüyle sûrenin başından sonuna kadar ince ince anlatılmış, bildirilmiş.

Bütün bir insanlığın kurtuluş yolları bazısı yarım sayfayı, bir sayfayı bulan âyetlerle anlatılmış…

Kim Bakara Sûresi’ni okursa kendisine cennette bir taç giydirilir.”

Bakara Sûresi’nin son iki âyeti ise daha muhteşemdir, daha muazzamdır; bir o kadar şifa kaynağıdır ve dopdolu bir hazinedir.

Bu müjdeleri Efendimizin mübarek lisanından öğreniyoruz:

Kur’ân’dan iki âyet vardır ki, onlar şifadır, onları Allah sever. Bunlar, Bakara’nın son iki âyetidir.

Aynı zamanda Peygamberimize bir Miraç hediyesi olan, bizim Amenerrasûlü” olarak bildiğimiz ve her yatsı namazından sonra okuduğumuz bu iki âyeti Peygamberimiz şu sözleriyle metheder:

Allah Bakara Sûresi’ni iki âyetle tamamladı ve onları Arş-ı Ala’nın altındaki hazinesinden ihsan etti. Onu öğrenin ve çoluk çocuğunuza öğretin. Çünkü o namazdır, Kur’ân’dır ve duadır.

Allah, gökleri ve yeri yaratmadan iki bin sene önce bir kitap yazdı. Bu kitaptan Bakara Sûresi’nin sonundaki iki âyeti indirdi. Bu âyetleri evinde okumayan kimseye peş peşe üç gün şeytan musallat olur.”  Bakara Suresi, içinde Ayetel kürsü duasını ve Amenerrasülü gibi çok önemli duaları barındırdığı gibi, düşmanı cezalandıran Şedidel batşi duası ve düşmanın dilini bağlamada çok tesirli olan ''Sümmün bükmün Ümyün fehüm la yarciun'' ayetini de içinde barındırır. Bu surenin okunması bizden ve evimizden şeytanın uzak kalmasını sağlar. Bir defa okumak bile iki saatten fazla sürer çok uzun bir suredir. Sürekli okumamız zor olabilir ama sesli olarak her gün dinlememiz bizi iblislerden korur...

Sevgilerimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder